היכרות קצרה עם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים - המרב''ד
עודכן לאחרונה ב: יום שישי 14 מרץ 2014ביטון יוסי, עו''ד
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו, יחידת סמך של משרד הבריאות העוסקת ברפואה תעבורתית, ופועלה בתוך עיסוק של מניעה ראשונית של מגיפת תאונות דרכים, הנגרמות בשל ליקוי בריאותי של הנהג.
מהות תכלית אם כן, איתור מוקדם של ליקויי בריאות, עריכת מעקב מינהלי ובקורת רפואית, לרבות ביקורת פסיכולוגית, על נהגים בעלי פוטנציאל לנהיגה מסוכנת ו\או בעלי ליקוי בריאותי כדי לצמצם את גורם הסיכון האנושי בתחבורה ובתאונות הדרכים לפרט.
מקור הסמכות
המרב?ד שואב סמכויותיו ממספר חיקוקים שבכל אחת מסמכויותיו תכלית דווקנית אחרת, אך כולן יחד, לדידנו, עומדות תחת הכותרת של הקטנת גורם הסיכון האנושי בתחבורה – בין אם ע"י הורדה של נהג מהכביש או בין אם להתאמת סביבת נהיגתו למצבו הרפואי.
שלוש הגדרות ניתנו למרב"ד בחיקוקים הרלוונטיים בהתאם לסמכויות השונות שהוענקו לו:
"רופא מוסמך" – זוהי ההגדרה שניתנה למרב"ד בפקודת התעבורה ותקנות התעבורה, התשכ"א-1961, כגורם המוסמך לערוך בדיקות רפואיות לדרישת רשות הרישוי, במקרים של מבקשי או בעלי רישיון נהיגה הנדרשים בראי רשות הרישוי לאישור רפואי לנהיגת רכב בשל מצבם הרפואי.
"רשות רפואית" – מתוקף הוראת סעיף 12ב' לפקודת התעבורה קיימת חובת דיווח בצד רופא המאבחן אצל אדם מחלה וסבור כי אותו אדם עלול בנהיגתו לסכן את עצמו או את זולתו מחמת אותה מחלה. דיווח כנ"ל יימסר לרשות הרפואית (המרב"ד) ע"מ שזו תבדוק את הנהג והמשך כשירותו לנהוג בכבישים, בהתאם למצבו הרפואי. וכך לשונו של סעיף:
"דיווח על מחלות מסויימות של נוהגי רכב
12ב. (א) רופא המטפל באדם שמלאו לו 16 שנים והוא מאבחן אצלו מחלה וסבור כי אותו אדם עלול בנהיגתו לסכן את עצמו או את זולתו מחמת אותה מחלה, ידווח על המחלה לרשות שקבע שר הבריאות (להלן בסעיף זה - הרשות הרפואית)".
הודעה באשר להחלטתה של הרשות הרפואית (המרב"ד) כאמור, תימסר לרשות הרישוי, בתוך המלצתה לעניין מתן רישיון נהיגה, התלייתו או ביטולו.
"המכון" – מונח זה, ניתן למרב"ד בהסכם גימלת הניידות – 1 ביוני 1977 ("הסכם הניידות"), הסכם על פיו משתלמת גמלת ניידות ו\או הלוואה עומדת לרכישת רכב לנכה ו\או אביזרים מיוחדים לרכב נכה המוכר עפ"י חוק הביטוח הלאומי. תפקידו של המרב"ד בתוך הסכם הניידות הוא כגורם רפואי תעבורתי - הבא כנדבך מוסף לצד הוועדה הרפואית שלביטוח לאומי, אשר לפי בדיקתו של המרב"ד יקבע הוא באם לנכה נדרש רכב מיוחד בתוך בחינה וקביעת אביזרים מיוחדים שיידרשו לאותו רכב נדון - עפ"י מגבלות הנכה ומצבו הרפואי.
המופנים לבדיקת המרב"ד יכולים שיהיו בעיקר מהגורמים הבאים:
משרד הביטחון - נכי משרד הביטחון.
ביטוח לאומי - נכים המופנים ע"י המוסד לביטוח לאומי, לבחינת אביזרי נהיגה ורכב המותאם לנכה (תחת הוראות 'הסכם גמלת הניידות').
רופא מטפל - נהגים, מתוקף חובת דיווח רופא מטפל על אודות ליקוי המתקיים אצלם.
משרד הרישוי - מבקשי\מחזיקי רישיון עם בעיות בריאותיות.
ועדת ערר
מבקש או בעל רישיון שהופנה לבדיקת המרב"ד ע"י רשות הרישוי, הרואה עצמו נפגע מהחלטת המרב"ד ביושבו כ "רופא המוסמך" כאמור, יכול לערער בתוך 30 ימים, מעת ההודעה על ההחלטה נשואת הערר, בפני וועדת ערר – וועדה מבקרת היושבת במותב של 3 רופאים (ס' 195 לתקנות התעבורה).
על החלטת וועדת הערר ניתן להגיש ערעור מנהלי לביהמ"ש מחוזי ביושבו כבימ"ש לעניינים מנהליים, בתוך 10 ימים, בשאלה משפטית בלבד.
הרואה עצמו נפגע מהחלטת המרב"ד – "המכון" שעפ"י הסכם הניידות בביטוח לאומי, לפנות בכתב אל מנהל המכון, בתוך 60 ימים מעת החלטת המכון, ובו יפרט הנפגע את השגתו והטעמים לה. מנהל המכון ישיב לנכה בכתב ובאופן מנומק על אודות החלטתו בהשגה כאמור.
על החלטת מנהל המכון לא ניתן לערער כבערעור לעיל - ערעור על החלטת "רופא מוסמך" (בפני ביהמ"ש המחוזי). הערעור כאמור יהיה כנגד החלטת המוסד לביטוח לאומי, במידה וזו תאמץ את החלטת המרב"ד כהווייתה.
ערעור על החלטת המוסד ביטוח לאומי בקשר לקביעת סוג הרכב או שיעורה של ההלוואה העומדת, תהא בתוך 12 חודשים מעת שנתקבלה ההחלטה כאמור אצל הנכה.
סיכום דבר
נכים מוכרים בביטוח לאומי - ככל שנבקש להתייחס באשר לנכים הזכאים לניידות מהמוסד לביטוח לאומי, תפקידו של המרב"ד הינו נדבך משמעותי בהליכי אישור סוג הרכב כמו גם היקף האבזור הנלווה לרכב כמותאם למצבו הרפואי של הנכה, ובגינו ייקבע שיעור השתתפות המוסד לביטוח לאומי ברכישת הרכב לנכה ("הלוואה עומדת"), וזאת כאמור, בעיקר התכלית להגברת עצמאות הנכה בניידותו.
כשירות לנהיגה - מבלי לגרוע, המרב"ד ביושבו כערכאת הבוחן לבעלי מוגבלויות רפואיות ומידת כשירותם לנהיגה ברכב, משמש כסמכות מעין שיפוטית לכל דבר ועניין, וסמכויותיה בעלות השלכה מרחיקה דרך, בכללן ניתן לציין את קביעתה בדבר אי כשירות לנהיגה, שכן החלטתה יכולה שתשלול רישיון נהיגה למשך שנה עד לשנתיים ללא כל אפשרות בדיקת מחודשת של המבקש בקשר למצבו, במהלך תקופות אלה (בדחיית ערר ו\או בדחייה לאחר בדיקה מחודשת של הנבדק).
לפיכך, היערכות לקראת וועדה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, כמוה כהיערכות לכל וועדה רפואית ואף יותר מכך - נדרשת היערכות המבקש במישור המשפטי שכן המדובר בטריבונל עין שיפוטי בתוך הוראות דין וכללי צדק טבעי הנדרשים למיצוי, כמו גם במישור הרפואי-תעבורתי שזו עשוייה ותידרש לחוו"ד מומחה רפואי בקשר למצבו של מבקש וכשירותו לנהיגה בטרם התייצבותו לוועדה במרב"ד.
|